Luetettava Tieto Ensiksi ja Sitä Seuraa Uskominen
Luetettava Tieto Ensiksi ja Sitä Seuraa Uskominen

Luotettava tieto ensiksi ja sitä seuraa uskominen on ollut älyllinen ymmärrys Juutalaisen Raamatun henkilöitten kokemukset ja kirjoitukset alusta loppuun saakka.

Pakana kansat saivat mielenkiintoa lukea ja tutkia Juutalaisten Pyhiä kirjoituksia, ja Juutalaisen Raamatun kautta alkoivat kulkea rinnakkain Juutalaisen Raamatun opetuksen seurassa.

Oliko se itsestään selvää, että Pakana kansat kiinnostuivat Juutalaisista pyhistä kirjoituksista, ja tulkitsivat Juutalaisten pyhät kirjoitukset oikein?

Pakanoitten Tulkinta Juutalaisten Pyhille Kirjoituksille, ei ole itsestään selvää 

Miksi tulkinta ei ollut itsestään selvää?

Siksi että pakanat tulkitsevat Juutalaisia pyhiä kirjoituksia pakanan aivojen ja pakanan logiikan tai heidän subkjektiivisen ymmärryksen läpi (biased).

Aika vaikuttaa kansan kulttuuriin, kulttuuri johtajat kehittävät kansaa ajattelemaan oikeasti. Se on valtavan monipuolinen prosessi, kun kansan johtajat ovat vastuullisia moraalisesti Elämän Luojalle,  ja myös vastuullisia papillisesti ja profeetallisesti. Israelilla oli usein korkea pappi, kuningas, profeetat, opettajat ja kansan johtajat.

Abrahamista lähtien, Israelin kansa on kunnioittanut Elämän Luojan ohjeita, kunnioittanut Abrahamia, kunnioittanut Moosesta, kunnioittanut kuningas Daavidia ja kunnioittaneet Israelin profeettoja.

Israelin kansan 4000 vuoden historia on kulkenut monet vaiheet, isot ja pienet, koetukset, lupaukset, liitot ja tappiot. Silti,  Israelin kansa on pysynyt kasassa, ja Israelissa kunnioitetaan Mooseksen saamia antamia ohjeita jokainen perjantai ilta, lauantai iltaan saakka. Israelin kansa kunnioittaa Elämän Luojaa, pitämällä kiinni niistä ohjeita mitä Elämän Luoja (YHWH) antoi Israelin kansalle noin 3470 vuotta sitten.

Se on todistu Israelin kansan uskosta, tottelevaisuudesta, Luojan kunnioituksesta ja YHWH pelosta.

Entä sitten niin sanottujen pakana kansojen uskon esitys? Mitä mieltä he ovat Israelin kansan uskosta?

On monia uskontoja, ja on monia Kristillisiä kirkkoja (denominations), ja heidän Juutalaisen Raamatun uskonnon esitys kulkee laidasta laitaan.

Helluntailaisen kirkon jäseniä olen tuntenut, siksi että myös minun vanhempani olivat Helluntailaisen kirkon jäseniä, ja itsekin olen ollut mukana helluntailaisen kirkon toiminnassa, Englanti kielisen ja Suomalaisten kirkon Australiassa. Yhtä lailla ollut mukana Presbyteeri, Baptisti ja Anglikaani kirkon toiminnassa mukana. Yleensä voi myös ottaa osaa ehtoolliselle, jos on aito uskovainen, ja tunnistaa Yeshua Nasaretista omaksi pelastajaksi, noin lyhyesti sanottuna. Tietoinen synti on este mennä Kristillisen kirkon ehtoolliselle, sillä siitä puuttuu aito synnin tunnustus, ja samalla puuttuu myös aito halu noudattaa Juutalaisten Pyhien kirjoituksien ohjeita, oppia ja Sanan Henkeä.

Vanhemmat Helluntailaisten mieliset saarnamieliset henkilöt, usein mainitsevat puheissa ”Pyhästä Hengestä”, paljon enemmän kuin kukaan muu kirkkokunnan henkilöt. Se on Helluntailaisen kirkon historiallinen ilmiö, että siinä korostetaan sitä Apostolien Teon kirjan luku 2.

Apostolien Teot 2:1-

”Ja kun helluntaipäivä oli tullut, olivat he kaikki yhdessä koolla. Ja tuli yhtäkkiä humaus taivaasta, niinkuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko huoneen, jossa he istuivat. Ja he näkivät ikään kuin tulisia kieliä, jotka jakaantuivat ja asettuivat heidän itse kunkin päälle.

Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi. Ja Jerusalemissa asui juutalaisia, jumalaapelkääväisiä miehiä, kaikkinaisista kansoista, mitä taivaan alla on. Ja kun tämä ääni kuului, niin kokoontui paljon kansaa; ja he tulivat ymmälle, sillä kukin kuuli heidän puhuvan hänen omaa kieltänsä. Ja he hämmästyivät ja ihmettelivät sanoen: "Katso, eivätkö nämä kaikki, jotka puhuvat, ole galilealaisia? Kuinka me sitten kuulemme kukin sen maan kieltä, jossa olemme syntyneet? Me parttilaiset ja meedialaiset ja eelamilaiset ja me, jotka asumme Mesopotamiassa, Juudeassa ja Kappadokiassa, Pontossa ja Aasiassa, Frygiassa ja Pamfyliassa, Egyptissä ja Kyrenen puoleisen Liibyan alueilla, ja täällä oleskelevat roomalaiset, juutalaiset ja käännynnäiset, kreetalaiset ja arabialaiset, me kuulemme kukin heidän puhuvan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja." Ja he olivat kaikki hämmästyksissään eivätkä tienneet, mitä ajatella, ja sanoivat toinen toisellensa: "Mitä tämä mahtaakaan olla?" Mutta toiset pilkkasivat heitä ja sanoivat: "He ovat täynnä makeata viiniä"…

Helluntailainen kirkko on nostanut tämän tapahtuman ja rakentanut kirkon sen tapahtuman ympärille.

Tapahtumisten tausta tietoa on hyvä tutkia, että saa kokonaisuuden käsiteen. Eihän kaikki tapahtumat oli tarkoitettu sitä varten, että niistä tapahtumisesta tehtäisi suuri numero.  Eikä myös mennä yhdestä äärilaidasta toiseen äärilaitaan, niin kuin hylättäisiin sen tapahtumisen ilmestys kokonaan.

Ihmisen aivot, sydän ja henki ovat pahasti alttiit tekemään vääriä johtopäätöksiä, ja vääriä tulkintoja. Ihmisten ajattelun toiminnat monipuolisissa asioissa, kuten Juutalaiset Pyhät kirjoitukset ja niiden tulkinta, on alttiit vääristämään totuuden Hengen viestiä.

Esimerkki Jeesuksen Kirkastuksesta, ja Mooses, Elias Ilmestyminen

”Ja kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja hänen veljensä Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle, yksinäisyyteen.

Ja hänen muotonsa muuttui heidän edessään, ja hänen kasvonsa loistivat niin kuin aurinko, ja hänen vaatteensa tulivat valkoisiksi niin kuin valo. Ja katso, heille ilmestyivät Mooses ja Elias, jotka puhuivat hänen kanssansa. Niin Pietari rupesi puhumaan ja sanoi Jeesukselle: "Herra, meidän on tässä hyvä olla; jos tahdot, niin minä teen tähän kolme majaa, sinulle yhden ja Moosekselle yhden ja Eliaalle yhden".

Hänen vielä puhuessaan, katso, heidät varjosi valoisa pilvi; ja katso, pilvestä kuului ääni, joka sanoi: "Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt; kuulkaa häntä". Kun opetuslapset sen kuulivat, lankesivat he kasvoilleen ja peljästyivät kovin. Niin Jeesus tuli heidän tykönsä, koski heihin ja sanoi: "Nouskaa, älkääkä peljätkö". Ja kun he nostivat silmänsä, eivät he nähneet ketään muuta kuin Jeesuksen yksinään."

(V. 17:9-13; vert. Mark. 9:9-13)

Pietari ja Jaakob saivat nähdä valtavan suuren yliluonnollisen ihmeen, että Mooses ja Elias keskustelivat Yeshuan kanssa. Pietarin kunnian arvoinen reaktio oli kunnioittaa sitä suurta yliluonnollista ilmiötä mitä he olivat todistaneet omin silmin, kun Yeshua kutsui heidän mukaansa korkealle vuorelle, ja siellä Yeshua rukoili, kääntyi taivasta kohti ja anoi taivaaseen, sitten Yeshua kirkastui, Mooses ja Elias alkoivat keskustella hänen kansaansa.

Vastapuoli jotenkin siihen tapahtumalle voisi olla, kun Nikodemus kävi kylässä Yeshua kotona.

Johanneksen Evankeliumi 3:1-

”Mutta oli mies, fariseusten joukosta, nimeltä Nikodeemus, juutalaisten hallitusmiehiä.

Hän tuli Jeesuksen tykö yöllä ja sanoi hänelle: "Rabbi, me tiedämme, että sinun opettajaksi tulemisesi on El Shaddai, sillä ei kukaan voi tehdä niitä tunnustekoja, joita sinä teet, ellei Elohim ole hänen kanssansa."

Yeshua vastasi ja sanoi hänelle:

"Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä YHWH valtakuntaa".

Nikodeemus sanoi hänelle: "Kuinka voi ihminen vanhana syntyä? Eihän hän voi jälleen mennä äitinsä kohtuun ja syntyä?"

Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle YHWH valtakuntaan.

Mikä lihasta on syntynyt, on liha; ja mikä Hengestä on syntynyt, on henki. Älä ihmettele, että minä sanoin sinulle: teidän täytyy syntyä uudesti, ylhäältä.

Tuuli puhaltaa, missä tahtoo, ja sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee; niin on jokaisen, joka on Hengestä syntynyt."

Nikodeemus vastasi ja sanoi hänelle: "Kuinka tämä voi tapahtua?" Yeshua vastasi ja sanoi hänelle: "Sinä olet Israelin opettaja etkä tätä tiedä!

Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: me puhumme, mitä tiedämme, ja todistamme, mitä olemme nähneet, ettekä te ota vastaan meidän todistustamme. Jos ette usko, kun minä puhun teille maallisista, kuinka te uskoisitte, jos minä puhun teille taivaallisista?

Ei kukaan ole noussut ylös taivaaseen, paitsi hän, joka taivaasta tuli alas, Ihmisen Poika, joka on taivaassa.

Ja niin kuin Mooses ylensi käärmeen erämaassa, niin pitää Ihmisen Poika ylennettämän,

että jokaisella, joka häneen uskoo, olisi iankaikkinen elämä.

Sillä niin on YHWH maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

Sillä ei YHWH lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi.

Joka uskoo häneen, sitä ei tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut YHWH  ainokaisen Pojan nimeen.

Mutta tämä on tuomio, että valkeus on tullut maailmaan, ja ihmiset rakastivat pimeyttä enemmän kuin valkeutta; sillä heidän tekonsa olivat pahat.

Sillä jokainen, joka pahaa tekee, vihaa valkeutta eikä tule valkeuteen, ettei hänen tekojansa nuhdeltaisi. Mutta joka totuuden tekee, se tulee valkeuteen, että hänen tekonsa tulisivat julki, sillä ne ovat El Shaddai tehdyt."

Helluntailaisuus

Minä muistan alkuvuosina Australiassa, minulta kysyi Australialainen, että mikä on teidän  Suomalaisten kirkkokunta? Minä en tiennyt mikä Helluntainen oli.  Sitten myöhemmin kysyin Suomalaiselta ystävältä, että mikä helluntai kirkko on Englanniksi? Hän kertoi, että Helluntailainen on se ainut oikea kirkkokunta. Helluntainen kirkko on oikea Raamatullinen kirkko. En muista siitä tulkinnasta sen enempää.

Sellainen tulkinta Helluntaisesta kirkko kunnasta usein johtaa lahkolaisuuteen. Helluntailaiset verrattuna moneen muuhun kirkkokuntaan ovat kallellaan kohti lahkolaisuutta.

Todisteet siitä olen nähnyt ja kokenut usein viime aikoina, vanhempi helluntailainen voi mainita tai puhua pyhästä hengestä, mutta se henki mistä hän puhuu ei vastaa sitä henkeä mitä Juutalaisten Raamattu, Yeshua ja apostolit esittivät.

Paavalin kirje Galatalaisille.

Luku 5: 13-26.

”Te olette näet kutsutut vapauteen, veljet; älkää vain salliko vapauden olla yllykkeeksi lihalle, vaan palvelkaa toisianne rakkaudessa.

Sillä kaikki laki on täytetty yhdessä käskysanassa, tässä: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi".

Mutta jos te purette ja syötte toisianne, katsokaa, ettette toinen toistanne perin hävitä.

Minä sanon: vaeltakaa Hengessä, niin ette lihan himoa täytä.

Sillä liha himoitsee Henkeä vastaan, ja Henki lihaa vastaan; nämä ovat nimittäin toisiansa vastaan, niin että te ette tee sitä, mitä tahdotte. Mutta jos te olette Hengen kuljetettavina, niin ette ole lain alla.

Mutta lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus, epäjumalanpalvelus, noituus, vihamielisyys, riita, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, lahkot, kateus, juomingit, mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanon, niin kuin jo ennenkin olen sanonut, että ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri YHWH valtakuntaa.

Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen.  Sellaista vastaan ei ole laki.

Ja ne, jotka ovat Kristuksen Jeesuksen omat, ovat ristiinnaulinneet lihansa himoineen ja haluineen.  Jos me Hengessä elämme, niin myös Hengessä vaeltakaamme.

Älkäämme olko turhan kunnian pyytäjiä, niin että toisiamme ärsyttelemme, toisiamme kadehdimme."           

Gal 5: 13–26?
Mitä tarkoitan tällä Gal 5: 13–26?

En tarkoita, että vanhat Helluntailaiset tekisivät syntiä tietoisesti. Tarkoitan sitä, että he ajattelevat kuin lahkolaiset, tunneli näki Apostolien teot luku 2, ja kaikki muut Juutalaiset Raamatun Pyhät kirjoitukset jäävät varjoon.

Niin vakavasti virheelliseksi ja väärä tulkinta, voi mennä lahkolaisten uskominen, että he sanovat sellaisia kuin, ”Seitsemännen päivän Sabatti ei ikinä ole auttanut ketään, eikä Sabatti tule auttamaan ketään tulevaisuudessa”.

Mitä YHWH sanoo Juutalaisessa Raamattu, seitsemännestä päivästä, ja sen levosta?

2 Mooseksen Kirja 20:8-11.

”Muista pyhittää lepopäivä. Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi; mutta seitsemäs päivä on Adonain, sinun Elohim, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on.

Sillä kuutena päivänä YHWH teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sen tähden YHWH Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen.”

  1. ”Muista pyhittää lepopäivä.”
  2. ”mutta seitsemäs päivä on Adonain, sinun Elohim, sapatti”.

Onko niin sanottujen ”Pyhän hengen puhujilla” Pyhän Hengen Hedelmää?

  1. Mutta Hengen hedelmä on rakkaus,
  2. ilo,
  3. rauha,
  4. pitkämielisyys,
  5. ystävällisyys,
  6. hyvyys,
  7. uskollisuus,
  8. sävyisyys,
  9. itsensähillitseminen.  

”Sellaista vastaan ei ole laki.”

Ei välttämättä.

Lahkolaisuuden ongelma on siinä, että yksilö henkilön usko voi sokaista henkilön niin pahasti että hän puhuu tai saarnaa ”pyhästä hengestä”, mutta ei itse ole sen Raamatun Pyhän Hengen ohjauksessa.

En epäile sitä, etteikö ikinä olisi ollut aidosti Raamatun Pyhän Hengen vaikutuksen johdattavana.  Mutta kun vanhaksi ovat tulleet, enemmän turvautuvat lihan ja ruuan holvaukselle, samalla henkinen tajunta ja ymmärrys tylsentyy.

Sen päälle vielä, jos ei ole paikkakunnan seurakuntaa, niin sitten vanhat lahkolaiset usein automaattisesti ajautuvat yhä syvemmälle heidän suppeata mielensä kanttia myöten, yksikertaiselle käsitteelle Juutalaisten Raamatun kokonaisuudesta.

Jopa lähtökohtaisesti Helluntailaisen Raamatun tulkinnan kautta monet uskovaiset on johdatettu sellaiselle tulkinnalle, Paavalin kirjeistä, että Jeesuksen syntymäpäivää juhlitaan joulukinkulla, joulu pöydässä.  Heidän mielessänsä Jeesuksen syntyminen jouluna, ja kinkulla ei ole mitään tekemistä toisensa kanssa.

Jotkut uskovaiset saattavat nauttia myös veriletuista, lainaamalla Paavalia, sanomalla että he eivät ole ”lain alla.”

Kokonaisuus kuva Juutalaisen Raamatun opetuksesta, Abrahamista, Moosekseen, Kuningas Daavid, ja Juutalaisten Messias, Yeshua Nasaretista, on se mitä Yeshua sanoi oikean tukinnan olevan.

YHWH Valtakunta

”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään.

Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennen kuin kaikki on tapahtunut.

Sen tähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.

Sillä minä sanon teille: ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, niin te ette pääse taivasten valtakuntaan.”

Loppusanat

Juutalaisten Pyhiä kirjoituksia pitää kunnioittaa. Juutalaisia pitää kunnioittaa. Tajuta että pakanat hyvin helposti menevät harhaan.

  1. Tulevat hengellisesti ylpeiksi.
  2. Tulkitsevat Juutalaiset Pyhät kirjoitukset väärin.
  3. Kuvitellevat olevan Apostolia, ja puhuja Paavali kirjeitten sanoja, ilman Juutalaisen Raamatun kokonaisuus kuvan tajuntaa ja ymmärrystä.   

Paavalin Kirje Pakanoille. Rooma Kaupunki luku 11: 17–27.

”Mutta jos muutamat oksista ovat taitetut pois ja sinä, joka olet metsäöljypuu, olet oksastettu oikeiden oksien joukkoon ja olet päässyt niiden kanssa osalliseksi öljypuun mehevästä juuresta, niin älä ylpeile oksien rinnalla; mutta jos ylpeilet, niin et sinä kuitenkaan kannata juurta, vaan juuri kannattaa sinua. Sinä kaiketi sanonet: "Ne oksat taitettiin pois, että minut oksastettaisiin".

Oikein; epäuskonsa tähden ne taitettiin pois, mutta sinä pysyt uskosi kautta. Älä ole ylpeä, vaan pelkää.

Sillä jos YHWH ei ole säästänyt luonnollisia oksia, ei hän ole säästävä sinuakaan.

Katso siis Elohim hyvyyttä ja ankaruutta: YHWH ankaruutta langenneita kohtaan, mutta hänen hyvyyttänsä sinua kohtaan, jos hänen hyvyydessänsä pysyt; muutoin sinutkin hakataan pois.

Mutta nuo toisetkin, jos eivät jää epäuskoonsa, tulevat oksastettaviksi, sillä Elohim on voimallinen oksastamaan ne jälleen. Sillä jos sinä olet leikattu luonnollisesta metsäöljypuusta ja vasten luontoa oksastettu jaloon öljypuuhun, kuinka paljoa ennemmin nämä luonnolliset oksat tulevat oksastettaviksi omaan öljypuuhunsa!

Sillä minä en tahdo, veljet — ettette olisi oman viisautenne varassa — pitää teitä tietämättöminä tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus — hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisälle tullut, ja niin kaikki Israel on pelastuva, niin kuin kirjoitettu on:

"Siionista on tuleva pelastaja, hän poistaa jumalattoman menon Jaakobista.

Ja tämä on oleva minun liittoni heidän kanssaan, kun minä otan pois heidän syntinsä."   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *